GEOPARK

Geopark De Hondsrug is een UNESCO-bekroond geopark en het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Het ligt in het noordoosten van Nederland, langs de grens met Duitsland. Het park bestaat om te beginnen uit verschillende landschappen, waaronder bossen, heide, kleine meren, rivieren en veenmoerassen. Er zijn ook drie bezoekerscentra in het gebied, waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de geschiedenis van het gebied, de geologie en de vele verschillende soorten dieren en planten die leven in het gebied. Tot slot zijn er vele verschillende wandel- en fietsroutes door het gebied, waardoor bezoekers kunnen genieten van de prachtige landschappen en het rijke wildleven.

Een geopark is een gebied dat is erkend door UNESCO als een speciale plek met unieke geologische kenmerken. Een geopark strekt zich uit over een gebied van verschillende ecosysteemtypes, zoals bergen, steppes, kusten, rivieren, meren en oceaan. Deze gebieden staan bekend om hun geologische, geografische en culturele waarde. Geoparken bieden een unieke kans om te ontdekken en te leren over de aarde. Ze zijn een platform voor lokale ontwikkeling, met projecten en initiatieven gericht op het bevorderen van educatie, toerisme, milieu, economische groei en culturele verrijking.
Ze zijn ook een waardevolle bron van informatie voor wetenschappers en geleerden die meer willen weten over de geologische kenmerken van een bepaald gebied. Doordat geoparken speciale waarde hebben, worden ze beschermd door UNESCO. Deze bescherming garandeert dat deze unieke gebieden worden gerespecteerd en bewaard voor toekomstige generaties. Door middel van educatieve initiatieven en duurzame toeristische activiteiten, worden deze gebieden gebruikt om kennis en waardering te verspreiden over de schoonheid van de natuur.

GEOPARK DE HONDSRUG

Geopark De Hondsrug is een uniek gebied in Nederland dat door UNESCO is erkend als een werelderfgoed. Het bestaat uit een schat aan geologische, geografische en culturele kenmerken. Het gebied strekt zich uit over meer dan 120.000 hectare land in de provincie Drenthe en omvat meer dan 200 miljoen jaar oude gesteenten, unieke natuurgebieden, eeuwenoude bossen en een rijke cultuur. Geopark De Hondsrug biedt een breed scala aan educatieve ervaringen en activiteiten. Er zijn tal van mogelijkheden om de natuur en cultuur van het gebied te verkennen.
Bezoekers kunnen wandelen, fietsen, paardrijden en vogels kijken. Er zijn ook verschillende musea en galerieën die informatie en kennis bieden over de geschiedenis van de regio. Geopark De Hondsrug staat bekend om zijn duurzaamheid en milieubescherming. Het gebied staat onder UNESCO–bescherming en er worden initiatieven gestart om de waardering voor de unieke natuur en cultuur van de regio te bevorderen. Het is een waardevolle bron van kennis en een unieke kans om te leren over de aarde.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark
Bronnegerstraat 12
9531 TG, Borger